Pr i dag består VFF av 4 studenter som brenner for å gjøre veterinærer mer synlig i samfunnet og for dyrenes helse og velferd. I januar skal vi arrangere et informasjonsmøte for studentene og ledelsen ved NVH der vi ønsker å rekruttere så mange som mulig til VFF. Vi trenger mange engasjerte veterinærstudenter som kan bidra med deres unike evner og kunnskap, og håper at vi kan være en plattform der veterinærstudenter kan skape blest om temaer de brenner for. Senere samme kveld blir det paneldebatt med temaet «De tause veterinærene» (mer info kommer på nyåret). Både på informasjonsmøtet og på debatten stiller representanter fra ledelsen ved NVH og representanter fra Den Norske Veterinærforening.
Litt mer om hva vi ønsker med VFF.
Vi ønsker at Kari og Ola Nordmann blir opplyst om hvilke utfordringer som finnes innen norsk landbruk og hva som menes med et etisk forsvarlig dyrehold. Vårt ønske er at nordmenn skal ha tilgang til nok kunnskap slik at de kan ta veloverveide valg. Kunnskapen skal også gi dem innsikt slik at de blir bevisste på hvilke konsekvenser valgene deres vil få. For eksempel hvilke matvareprodukter de kjøper i butikken, eller hvilken oppdretter de kjøper hundevalpen sin fra.
Dyrevern og næringsmiddelindustrien er styrt av gamle, etablerte tankesett. Dette er et tankesett utformet med syn på dyr som en næringsmiddel, og har ikke fulgt samfunnsutviklingen. For mange av oss følger blindt etablerte tanker, uten å sette spørsmålstegn når vi føler moralen blir feid unna teppet. Vi må tørre å sette spørsmålstegn ved etablerte tanker og ideer, og ha mot og vilje til å drøfte om disse tankene og ideene fortsatt holder mål, eller om vi må liberalisere tankesettet vårt.
Vi ønsker fremover å arrangere debatter, skape blest om temaer knyttet til veterinæryrket (noe som innebærer svært mange temaer), og være synlige i media; men mest av alt ønsker vi at veterinærstudenter, og veterinærer, blir samfunnsengasjerte, bevisste, selvtenkende og kritiske til samfunnet, dagens dyrehold, det vi leser og det vi blir fortalt. Noen av de temaene vi ser for oss at vi kommer til å ta opp er kyllingindustrien, landbruksmeldingen, veterinærenes lønn, mm. Dette vil dog bli planlagt ytterligere etter at infomøtet er gjennomført, siden vi da kan se hva medlemmene våre brenner for.
Vår oppfordring til deg som veterinærstudent er å tørre å stole på dine egne verdier! Ikke ta for gitt at veien vi går på leder til målet. Vi går blinde bak i rekke og ser derfor ikke hvor vi går. Hvem vil du være? En etterfølger eller en til etterfølgelse?
Til dere veterinærer oppfordrer vi dere til å tørre å la oss unge og engasjerte få slippe til, komme med nyttige råd og erfaringer og oppmuntre til engasjement. I tillegg til at dere selv tør å engasjere dere og bidra med deres kunnskap i samfunnet. For å sitere Anita Roddick «Jeg synes ledelsen i en bedrift burde oppmuntre neste generasjon ikke bare til å følge etter, men til å gå forbi».
Ett problem for veterinærer som arbeider i offentlig forvaltning (les: Mattilsynet) er at de til en viss grad er kneblet i forhold til å mene noe offentlig om dette, spesielt om synspunktene avviker vesentlig av tilsynets offisielle politikk. Dermed er mange som føler problemstillingene på kroppen avskåret fra å presentere meninger som avviker vesentlig fra det etablerte.
SvarSlettMå si meg til dels uenig med kommentaren din her. Arbeidstakere har i utgangspunktet samme ytringsfrihet som enhver annen, dette går klart frem av grunnloven. Arbeidstakerens lojalitetsplikt setter en viss begrensing på ytringsfriheten, men dette dreier seg stort sett om konkrete saker som behandles. Generell diskusjon om mattilsynet aksepteres. Unntaket er hvis arbeidstaker formulerer seg slik at han
SvarSlettrepresenterer mattilsynet, eller innehar en slik stilling at han identifiseres med mattilsynet
(f. eks adm dir)
I utgangspunket vil alle ledere i Mattilsynet (ned til distriktssjefer og seksjonssjefer) være rammet, det er mange veterinærer blant disse. Mange andre vil kunne oppfattes å være representanter fordi nyhetssaker o.l. på nett knytter dem til arbeidsgiveren. Jeg vil dessuten tro at en mer diffus MT-ansatt som hever stemmen med kritikk av tilsynets håndtering av kontroversielle spørsmål (ikke nødvendigvis enkeltsaker, men ta f.eks. pelsdyrhold, rovdyrpolitikk...) vil kunne risikere en smekk. I slik kritikk vil det ofte være implisitt at man er innenfor etaten.
SvarSlettJeg tror ellers ikke at MT er spesielt mye bedre eller verre enn andre offentlige og private aktører på dette feltet - en veterinær ansatt i Nortura vil neppe ha frihet til å oppfordre til lavere inntak av animalske produkter, uavhengig av om dette skulle være alment akseptert kunnskap.
Jeg ser poenget ditt. Selv om ikke enkeltveterinærer med ledende stillinger kan gå ut og kritisere deres arbeidsgiver (det være seg MT eller Nortura) så er det uansett viktig at veterinærer tar opp slike tema internt og diskuterer hvilken mening veterinærstanden skal ha om ulike saker. Uansett er det mange som ikke er ansatt i slike posisjoner, og disse bør i særdeles grad tørre å komme med sine meninger i samfunnsdebatten slik at vi får satt fokus på viktige temaer.
SvarSlett