mandag 19. desember 2011

Noen tanker om hvor VSFF er på vei

Pr i dag består VFF av 4 studenter som brenner for å gjøre veterinærer mer synlig i samfunnet og for dyrenes helse og velferd. I januar skal vi arrangere et informasjonsmøte for studentene og ledelsen ved NVH der vi ønsker å rekruttere så mange som mulig til VFF. Vi trenger mange engasjerte veterinærstudenter som kan bidra med deres unike evner og kunnskap, og håper at vi kan være en plattform der veterinærstudenter kan skape blest om temaer de brenner for. Senere samme kveld blir det paneldebatt med temaet «De tause veterinærene» (mer info kommer på nyåret). Både på informasjonsmøtet og på debatten stiller representanter fra ledelsen ved NVH og representanter fra Den Norske Veterinærforening.


Litt mer om hva vi ønsker med VFF.
Vi ønsker at Kari og Ola Nordmann blir opplyst om hvilke utfordringer som finnes innen norsk landbruk og hva som menes med et etisk forsvarlig dyrehold. Vårt ønske er at nordmenn skal ha tilgang til nok kunnskap slik at de kan ta veloverveide valg. Kunnskapen skal også gi dem innsikt slik at de blir bevisste på hvilke konsekvenser valgene deres vil få. For eksempel hvilke matvareprodukter de kjøper i butikken, eller hvilken oppdretter de kjøper hundevalpen sin fra.


Dyrevern og næringsmiddelindustrien er styrt av gamle, etablerte tankesett. Dette er et tankesett utformet med syn på dyr som en næringsmiddel, og har ikke fulgt samfunnsutviklingen. For mange av oss følger blindt etablerte tanker, uten å sette spørsmålstegn når vi føler moralen blir feid unna teppet. Vi må tørre å sette spørsmålstegn ved etablerte tanker og ideer, og ha mot og vilje til å drøfte om disse tankene og ideene fortsatt holder mål, eller om vi må liberalisere tankesettet vårt.


Vi ønsker fremover å arrangere debatter, skape blest om temaer knyttet til veterinæryrket (noe som innebærer svært mange temaer), og være synlige i media; men mest av alt ønsker vi at veterinærstudenter, og veterinærer, blir samfunnsengasjerte, bevisste, selvtenkende og kritiske til samfunnet, dagens dyrehold, det vi leser og det vi blir fortalt. Noen av de temaene vi ser for oss at vi kommer til å ta opp er kyllingindustrien, landbruksmeldingen, veterinærenes lønn, mm. Dette vil dog bli planlagt ytterligere etter at infomøtet er gjennomført, siden vi da kan se hva medlemmene våre brenner for. 


Vår oppfordring til deg som veterinærstudent er å tørre å stole på dine egne verdier! Ikke ta for gitt at veien vi går på leder til målet. Vi går blinde bak i rekke og ser derfor ikke hvor vi går. Hvem vil du være? En etterfølger eller en til etterfølgelse?


Til dere veterinærer oppfordrer vi dere til å tørre å la oss unge og engasjerte få slippe til, komme med nyttige råd og erfaringer og oppmuntre til engasjement. I tillegg til at dere selv tør å engasjere dere og bidra med deres kunnskap i samfunnet. For å sitere Anita Roddick «Jeg synes ledelsen i en bedrift burde oppmuntre neste generasjon ikke bare til å følge etter, men til å gå forbi».

lørdag 3. desember 2011

Hundehelse i dagens VG

På fremsiden av dagens VG kan vi skimte en liten mops nederst til høyre. Den står og ser på deg med store, triste og runde øyne; med teksten "Syke hunder selger best" under. Inni avisen er mopsen brettet ut over 2 sider ved siden av tittelen "Hunder avles til sykdom". VG har i dag tatt fatt i problematikken rundt hundeavl og skriver blant annet "Vi elsker store øyne, korte ben, skrå rygg og og sammenklemte neser, men oppdrett av hunder med spesielle fysiske egenskaper skaper både helseproblemer og smerter for hunden."

Dette er vi i VFF helt enige i, og det var derfor vi valgte å sende ut pressemelding til blant andre VG når vi skulle arrangere debatt på NVH om hundeavl. VG tok etterhvert kontakt med oss og etter det har ballen rullet seg videre til denne artikkelen.

Vi i Veterinærstudentenes Fagpolitiske Forum er veldig fornøyd med at problematikken er tatt opp i en landsdekkende avis. På denne måten kan Kari og Ola Nordmann få opp øynene for hvordan helsetilstanden til kjæledyrene deres egentlig er. Det er en viktig artikkel som kan appellere til og vekke "mannen i gata." Folkeopplysning bevisstgjør forbrukeren, noe som kan styre oppdretternes "vareproduksjon." Vi håper at det vil jobbes videre med å bevisstgjøre kommende hundeeiere slik at de kan være med på å styre hundeavlen i en sunnere retning.

mandag 28. november 2011

Hundeavlsdebatt 16.november 2011

16.november var det duket for VFF sin første store debatt. Vi hadde lyst til å nå et bredt publikum og flest mulig studenter. Temaet var veterinærenes rolle i hundeavlen. Det ble jobbet hardt med å selge inn temaet til studentene via sosiale medier, mailer og plakater med til dels provoserende tekst. Vi prøvde også å fange medias interesse ved å sende ut pressemeldinger.



Etter hardt arbeid klarte vi å benke et kunnskapsrikt panel og lokalet var egnet for et profesjonelt arrangement. Arbeidet bar frukter. Vi hadde et publikumsoppmøte på over 150 personer og arrangementet gikk smørefritt.

Foto: Sivert Nerhagen

Paneldebattantene var Christian Geelmuyden fra Agria, Siri Martinsen fra NOAH, Martine Lund Ziener som er smådyrspesialist, Wenja Rui som er dachseoppdretter og hundedommer og Kristin Prestrud fra NKK. De fikk lagt frem en liten presentasjon av deres yrke eller deres organisasjon sin rolle i hundeavlen.

Foto: Sivert Nerhagen



Deretter braket det løs med engasjerte deltakere fra publikum. Det slo gnister fra salen. Dette var virkelig et tema som tente! Gode innlegg og kritiske spørsmål farget debatten. Tiden gikk fort og plutselig var klokken der for vår eminente ordstyrer, Ane Nødtvedt, til å runde av; dette før publikum var klar for å gå hjem.

Til tross for delvis dårlig tid har dette lagt et tydelig grunnlag for videre debatter og videre arbeid. Det kom frem under debatten at NKK og Agria var villig til å inngå et samarbeid der NKK får tilgang på statistikk fra Agria. Forhåpentligvis følger NKK dette opp og gjør alvor av denne muligheten. Kanskje om ikke alt for lenge kan man finne denne statistikken på NKK sin hjemmeside. Dette er et viktig skritt i å gjøre hundekjøper/forbruker mer bevisst når en ny hund skal innlemmes som familiemedlem.

I etterkant av debatten har VFF fått kontakt med VG som nå arbeider med å lage en forbrukerrettet sak på bakgrunn av blant annet den informasjonen som kom frem under debatten. Når artikkelen blir publisert vil vi oppdatere dette på bloggen. Det vil også oppdateres på vår facebookside.

Foto: Sivert Nerhagen
VFF har en visjon om å fortsette arbeidet om å få gjennomført konkrete tiltak slik at vi kan gå i retning av en sunnere hundeavl og sunnere raser. Vi oppdaterer så snart hjulene er kommet ordentlig i gang.

For mer informasjon om hva som kom frem under debatten kan du lese referatet som vil bli lagt ut om ikke alt for lenge.

Vi ønsker å takke Ane Nødtvedt for hennes stødige bidrag som ordstyrer, paneldebattantene, Silje Nordås som skriver referat og Sivert Nerhagen for hans flotte bilder denne kvelden.

Veterinærstudentenes Fagpolitiske Forum

Veterinærstudentenes Fagpolistiske Forum er en samling av engasjerte 
studenter på Norges Veterinærhøgskole.



- Tilrettelegge for at studenter ved NVH skal bli stimulerte til å reflektere og 
  være i stand til å danne egne meninger
- Stimulere studentene til å være skeptiske og gjennomtenkte
- Tilrettelegge for at studenter skal bli mer engasjerte!

Vi jobber for å fronte mulighetene for endringer. Vi akseptere ikke tingenes
tilstand fordi "sånn er det bare". Vi vil at studentene skal forstå at det ER
mulig å endre på saker og det er viktig å ville endre på systemer, kultur,
praksis til det bedre for dyrene og for menneskene som kommer etter oss!

Gjennom å sette søkelys på tema og å gjennomføre holdningsskapende arbeid
kan vi endre dagens situasjon til det bedre, uansett hva det skulle gjelde!
Vi håper studentene ved NVH vil dele disse idêene med VFF, at de vil være 
deltagere og forkjempere for dette arbeidet.


I tillegg ønsker vi å fremme engasjementet på NVH, dette inkluderer også de 
ansatte. Vi ønsker at NVH skal bli mer synlig i samfunnsbildet. Vi ønsker også 
at veterinærene generelt skal bidra både til å gjøre vårt fagområde mer 
attraktiv og vår kunnskap mer tilgjengelig. 


Vårt motto er: Bli aktiv!

Gjennom å arrangere debatter om viktige tema, ønsker vi å: