mandag 13. februar 2012

Referat fra De Tause Veterinærene



Onsdag den 25. Januar arrangerte Veterinærstudentenes Fagpolitiske Forum debatten « De tause veterinærene».

Paneldeltagere:
Lars Moe, tidligere rektor ved NVH
Marie Modal, President i DNV
Anne Viken, Veterinær og journalist
Halvor Hektoen, Prorektor ved NVH

Ordstyrer: Eystein Skjerve, leder for Senter for epidemiologi og biostatistikk.


Tema for debatten er på sett og vis utgangspunktet for at vi startet Veterinærstudentenes Fagpolitiske Forum. Vi opplever en manglende kultur for faglig engasjement blant veterinærstudenter her på høyskolen og en manglende synlighet av veterinærer i den generelle samfunnsdebatten, til tross for det breie nedslagsfeltet vi har reint faglig.

I forbindelse med debatten stilt vi en rekke spørsmål som panelet måtte forberede seg på og ta stilling til.

Veterinærene besitter en bred faglig kompetanse og har et stort samfunnsmedisinsk nedslagsfelt. Folk flest er uvitende om hvilke sentrale roller veterinærene utøver i et samfunnsperspektiv og nå føler vi at det er på tide at veterinærene blir mer synlig!

Myten om at veterinæren, en dame i hvit frakk som reparerer kjæledyr og yter god service har fått dominert de senere år. Dette er et viktig fagområde, men det er et lite reelt bilde på hvilke fagområder og instanser de aller fleste veterinærene jobber med og i.
Veterinærene er så mye mer!
Dette bilde har også konsekvens for søkergrunnlaget til Veterinærhøgskolen.

Hvorfor vet ikke folk flest hvilke store områder veterinærene jobber med og deres sentrale plass hva gjelder mattrygghet og folkehelse?
Hvorfor er det ikke naturlig å intervjue veterinæren i saker som er naturlige for vårt yrke å ha førstehåndskunnskap om fremfor eksempelvis biologer, naturforvaltere o.l?
Hvorfor engasjerer ikke veterinæren seg i eks: lokal/distrikspolitikk, dyrevelferd, landbruk, hundeavlsproblematikken på en tydeligere måte, når det er vi som aller helst bør mene noe - særlig når disse temaene raser i samfunnsdebattene?!
Hvorfor er det nesten bare jenter som søker seg til NVH?
Hvilke framtid går veterinærene i møte hva gjelder arbeidsplasser, konkurranse, retninger å jobbe innen. Spiller omstrukturaliseringen i landbruket inn på arbeidsplassene våre i distrikts Norge?

Dette er noen av de temaer som vi mener at både studenter og veterinærer i arbeid bør engasjere seg i. Vi må tørre å ha egne meninger, må tørre å eksponere oss selv og vi må tørre å stå sammen i samarbeid fremfor konkurranse. Vi må begynne å tenke at vi veterinærer faktisk kan være med å forandre dagens situasjon til en bedre fremtid. Vi spurte: er dette vår plikt? Er det i vår makt?

I tillegg oppfordret vi NVH til å komme på banen og si noe om hvorfor ikke høyskolen er flinkere til å legge til rette for engasjement. Hvorfor er det ikke en kultur for debatt, meningsytringer og generelle diskusjoner på skolen. Det er tross alt NVH som former studentene før de skal ut i samfunnet. Bør NVH være sitt ansvar bevisst når det gjelder å utdanne trygge, stolte yrkesutøvere som behersker kommunikasjon, verdsetter sin kunnskap og som ser sin plass i offentlig diskusjonsforum? 


Mange av disse utfordringene ble tatt opp og diskutert blant panelet. Det er knyttet reelle problemstillinger ved det å være en synlig veterinær som ytrer sine meninger. Det er frykten for ikke å være faglig oppdatert, for å stikke se ut, frykten for at andre vil være uenige innad i standen og utad. I tillegg er mange bekymret for å være politisk.  
I motsetning til humanmedisinerne som forholder seg til en mer konkret ramme rundt sin yrkesrolle, har veterinærene et større og bredere verdigrunnlag. Dette er basert på at vi er representert i så mange ledd i verdikjedene. Dette i produksjon, næring, tilsyn og forvaltning. I tillegg har vi sentrale roller i forvaltning av både folkehelse og dyrehelse. Disse instansene står ofte i interessekonflikt. Som Lars Moe, tidligere rektor ved NVH, uttrykte det: « En god del av våre folk har ganske ulikt ståsted i forhold til økonomiske interesser og verdikonflikter». Å samle veterinærstanden og uttrykke et samlet standpunkt i bestemte saker er en utfordring, noe Marie Modal, president i DNV, pekte på som en av deres største utfordringer.

Prorektor Halvor Hektoen tok til ordet for NVH. Han gav tydelig uttrykk for at NVH har planer om å integrere et større fokus på diskusjoner og kritisk tenkning i undervisningen på høyskolen. Han er opptatt av at studentene skal bli flinkere og tryggere på kommunikasjon. Dette mener han er sentralt for å kunne utøve en god jobb som dyrlege, uavhengig av hvilken retning man jobber med. Her har høyskolen et ansvar for å tilrettelegge for øvelse i kommunikasjon i trygge omgivelser. På den måten blir studentene rustet til å tørre å gjøre seg synlig i et større samfunnsmessig perspektiv.  

Anne Viken er en av få veterinærer som er aktiv i samfunnsdebatten. Hun spisser sine kommentarer, kronikker og artikler for å appellere til lesere, nå ut med sitt budskap og for å komme på trykk. Hun mener veterinærene trengs i den offentlige debatten nettopp fordi vi sitter på høy kompetanse som er usynlige for folk. Veterinærene kjenner til problemstillinger som folk ikke en vet eksisterer.
Anne mener at forbrukerne må ha kompetanse for å ta gode valg. Hun mener de har bl. annet krav på å få vite hva det er de spiser, og at denne kunnskapen ikke er tilgjengelig per dags dato. «Nortura og Tines reklamekampanjer tilbyr klisjer, ikke fakta. Fakta kan vi komme med» kommenterte hun under debatten.

I forbindelse med landbruksdebatten mente både Anne Viken og Lars Moe at veterinærene burde komme mer på banen. Anne reiste opp konflikten mellom veterinæren, bonden og dyrevelferd.
«Et argument jeg har hørt er at veterinærene skal tale bøndenes sak, men vår jobb er ikke å opprettholde norsk landbruk. Vår jobb er å opprettholde et norsk landbruk i verdensklasse. Vi skal snakke om hva som er forholdene, ikke om hva som ideelt sett skulle ha vært forholdene, i norsk landbruk.» Sa hun.

VSFF er svært fornøyd med arrangementet til tross for til dels skuffende oppmøte, noe som kanskje illustrerte problematikken omkring temaet vi tok opp. Panelet var særlig godt forberedt og vi sitter med et inntrykk av at vi har klart å fange et aktuelt tema som engasjerer. I etterkant av debatten fikk VSFF oppslag i Nationen og forumet er blitt intervjuet i Bondebladet. Vi håper at dette vil motiverer til debatt blant veterinærene på en synligere måte.  

Arrangementet vårt ble filmet og det vil følge informasjon om hvor opptaket blir tilgjengelig på internett.
VSFF håper at den kulturen vi starter her på høyskolen vil strekke seg ut til veterinærstanden. Vi håper også at debattene vi inviterer til, engasjerer og at oppmøtet blir deretter. VSFF har knyttet kontakt med media og vil fortsette å invitere pressen til arrangementene våre. På denne måten klarer vi å synligjøre NVH og veterinæryrket, slik at folk flest får et større innblikk i vårt store fagfelt.

Vi avslutter med Anne Viken sine ord: «Så er norske veterinærers rolle å passivt hegne opp om mytene, eller skal vi bidra til konstruktiv kunnskap til offentligheten? Hvem sitt ærend skal vi gå? Næringene eller dyras? Svarene burde ha vært åpenbare.»

Følg med på facebookgruppen vår: 

Vi vil oppfordre leserne til å kommentere innlegget og tema her!


Av: Andrea Enevoldsen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar